10 от най-запомнящите се роли на Брус Уилис

10 от най-запомнящите се роли на Брус Уилис

Спомняте ли си „Неуязвимият“? Филмът започва с трагична влакова катастрофа край Питсбърг, при която загиват всички пътници, освен един – Дейвид Дън (Брус Уилис). Бившият футболист и настоящ охранител със семейни проблеми всъщност няма дори драскотина. Така с него се свързва мистериозният Стъклен (Самюел Джаксън) – мъж с рядко заболяване, чийто кости са изключително чупливи.

Превъртаме 18 години по-късно и стигаве до момента, в който тук е продължението – „Стъкления“. Филмът, в който Уилис и Джаксън се завръщат в познатите ни роли, за да сложат край на една неочаквана филмова трилогия, в която междувременно се намести и хорър филмът „На парчета“. В него Джеймс Макавой (X-Men) играе Кевин – мъж с личностно разстройство, в чиято глава живеят и се борят за надмощие повече от 20 личности.
През 2019 г. Брус Уилис и Самюел Джаксън се завръщат отново на голям екран. Уилис тръгва по дирите на Джеймс Макавой преди и тримата да се озоват зад „решетките“ на психиатрична клиника. Там с тефтер в ръка ги очаква Сара Полсън, облякла престилката на д-р Ели Стейпъл. Тя е поддръжник на идеята, че супергероите не съществуват, а мястото на тези, които си внушават, че са такива е именно в специално изградени за това учреждения.

Накратко: „Стъкления“ определено си заслужава разходката до киносалона, ако сте сред хората, които харесват фантастиката, но мразят клишираните в последните десетина години заглавия за супергерои. А относно дали това ще е последното включване на тройката – Джаксън, Уилис и Макавой, във франчайза – Шамалан и към момента държи, че няма да разтяга повече локуми около историята си. Въпреки това признава, че нарочно е оставил финала на „Стъкления“ „донякъде недовършен“.

Кариерата му започва през лятото на 1979 г. с роли в спектакли на малки театри, в телевизионни реклами и дори се появява в „Първородният грях“ (1980) и „Присъдата“ (1982). Късметът му се усмихва едва когато агенция „Триада“ го избира от няколко хиляди кандидати за роля в телевизионен сериал. През 1985 г. Уилис е в Лос Анджелис на други пробни снимки, но не е одобрен. Тогава решава да си опита късмета и се явява на последната дата от кастинга за „Съдружници по неволя“. Избират го между 3000 кандидати. Ролята на дръзкия детектив Дейвид Адисън е създадена точно по негова мярка – с енергия, буен нрав и необикновено чувство за хумор. Оказва се отличният съперник в словесните битки на вече известната Сибил Шепърд.
Още на следващата година дебютира в игралното кино с комедийна роля във филма на режисьора Блейк Едуардс „Среща с непозната“. Този път негова партньорка е секс-символът Ким Бейсингър. В следващия филм на Едуардс – „У дома“(1989), Брус е завърналият се от Виетнам американски войник. Филмът, който го издига на върха и с място сред 10-те най-скъпоплатени актьори в Холивуд, е „Умирай трудно“ и последвалите продължения.

Брус Уилис вече е познат под образа на Джон Маклейн – нетипично ченге с безразсъдна смелост, лют хумор и много ексцентричност. „Умирай трудно“ пълни киносалоните не само в САЩ. През 1991, само за една година, Уилис успява да се снима в четири продукции – „Последният бойскаут“ на Тони Скот, „Хъдсън Хоук“ на Майкъл Леман, „Били Батгейт“ на Робърт Бентън и „Убийствени мисли“ на Алън Рудолф. В „Няма балами“(1994) е привлечен от възможността да работи с един от любимите си актьори – Пол Нюман, както и от романа на Ричард Русо. Постепенно актьорът се издига в холивудска „звезда“.

Всеки нов филм става събитие. Влиза във високобюджетни фантастични продукции – „12 маймуни“ (1995) и „Петият елемент“ (1997). Художествен и комерсиален успех се срещат в „Криминале“ (1994) на Куентин Тарантино.
Авторитетът расте с цифрите, особено с „Армагедон“ (1998) и „Шесто чувство“ (1999).
Следва „Закуска за шампиони“(1999) с критичната роля на звезда, която търси своята идентичност сред болезнените неудобства на професията – съмненията, отчуждението и досадното присъствие на медиите. През 2000 г. се снима в „Хлапето“, а година по-късно в екшъна „Бандити“ (2001). Връща се в комедията „Още 10 ярда“ (2004) след „9 ярда“ (2000) и продължава към „Умирай трудно 6″…

Кои са най-запомнящите се роли на Брус Уилис - виж тук