10 от най-екстремните спортове по света

10 от най-екстремните спортове по света

Търсачите на силни усещания не спират да искат повече адреналин от всяко нещо, в което се впускат, и дори понякога да измислят нови видове спорт и активности, които да учестят пулса им. Търсенето на онова изживяване, което да осигури на човек победа над самия себе си и над собственото си тяло, принуждава хората да експериментират все повече и повече.
„Флиртът“ с чувство за страх и близката среща с опасността кара всяко сърце да тупти по-силно и всеки човек да се чувства по-жив. И ако вие се припознавате в казаното дотук, ето 10 от най-екстремните спортове по света, с които може да преминете установените във вашето ежедневие граници и да тествате силите си.

1. Зорбинг


Зорбингът е създаден през 2000 година и днес има хиляди привърженици по целия свят. Заради своята специална техника, той се превръща в световен феномен. За целта е необходима голяма топка с две стени, между които има въздух, в която да можете да влезете и просто да се търкулнете по някой склон.
Подобно на редица други екстремни спортове, като бънджито например, родината на зорбинга е Нова Зеландия. Този спорт има два варианта – да го практикувате на сухо или да се спускате по вода. Често е наричан „спортът на хамстерите“ и неслучайно – създателите на този спорт споделят, че именно малките животинчета са ги вдъхновили да изобретят топките.
Независимо, че този спорт сам по себе си предлага достатъчно екстремно преживяване в подходящите условие, Стив Камп е решил да го усъвършенства, поставяйки рекорд за най-дълго пътуване в зорб (близо 600 м), но по-екстремна е неговата скорост – 51 км/ч.


2. Ходене по въжеДа поиграем за баланс. За да го практикувате, е необходима само здрава лента, специална за целта, между два неподвижни високи обекта. Ако ви е страх от високо, тази дейност не е за вас, но ако метрите нагоре не са ви проблем, то френските Алпи ви приветстват с редица места, на които да се пробвате.
И ако искате да се „разлюлеете“ още повече – насочете се към слаклайнинг, където лентата не е опъната здраво, а пружинира. Разбира се, играчите са обезопасени с въже, но това не винаги е успокоително. Световният рекорд по слаклайнинг държи Кристиан Шоу, който извършва подвига си на 1000 метра височина (и ако се чудите колко точно е това, погледнато от земята – нека го представим в 3 Айфелови кули), прекосявайки норвежкия морски залив Кьераг.


3. Изследване на пещери


Това не е за хора, които не харесват тесни и тъмни пространства. Скални пукнатини и подземни басейни – приключението започва с фенер, екипировка и задължително добре запознат водач.
Пещерата е не само предизвикателство, но и възможност да откриете нещо, което повърхността скрива от нас – множество интересни образувания от лава, капещи сталактити и странни скални образувания. Досега в пещери са разкрити и очарователна серия от подземни хиндуиски храмове, гравирани в планината.
Може дори да отидете в пещера в града – подземната обиколка на Будапеща, предлага лабиринт от тунели и тайни пещери, точно под жилищните квартали, които ви разкриват града от съвсем различен поглед. Но ако и това не ви стига, то за вас има и подводни пещери, които определено ще тестват уменията ви – пр. Ийгълс Нест във Флорида с дълбочина 91 метра.


4. Вулканични преживявания


Да се спускаш по отвесните склонове на действащ вулкан с огромна скорост, “въоръжен” единствено с борд не е за всички. Мнозина тестват смелостта си по склоновете на Черо Негро, активен вулкан в Никарагуа, откривайки нови възможности за спорт и незаменимо изживяване.
Защитени единствено на каска и наколенки, “сърфистите” развиват до 80 км/ч върху специално конструираните за целта дъски. Потенциалните опасности включват падане и всякакви ожулвания от грубата пепел, дишане на отровни газове или пък удавяне в летяща стопена лава (но какво пък толкова ха-ха).
Може да вдигнете своя адреналин не само извън вулкана. Бънджи скок в неговия кратер – скоростно спускане с главата надолу към горещата лава е ужасяващо приключение. Мястото, където се случва тази лудост, е вулканът до град Пукон, Чили. Скоковете се осъществяват от хеликоптер, който преминава сравнително близо над кратера с гореща лава. Общата цена на това шантаво приключение е близо 10 000 долара.


5. Близост с животните


В Австралия сблъсъкът с крокодил е едно от най-екстремните неща, за които човек може да си плати. В някои случаи прилича на бънджи, но не съвсем. Разликата е в това, че скачаш над воден басейн с крокодили.
Освен това може да се пуснете в „клетката на смъртта“ – скъпо удоволствие, с което, ако сте достатъчно смели, ще се докоснете максимално близо до тези животни. Наред с крокодилите, акулите са следващите животни, от които човек е развил подобен страх.
Именно затова няма по-добър начин да тествате храбростта си, отколкото да се потопите в океана с тях и да усетите близостта им толкова, че можете да почувствате размахването на перките им. За щастие, няма да бъдете хвърлени в открито море, за да възстановите кървавите сцени от някой филм, а вместо това ще бъдете безопасно настанен в клетка, с възможност да се върнете на лодката по всяко време.
С китовете също може да се изправите лице в лице, но не как да е, а на кану каяк. Страхът тук идва не от това, че някой кит ще ви изяде – това почти няма шанс да се случи, а от размера на животните и опасността те да се ударят във вас.

Кои са останалите екстремни спортове, можете да прочетете тук